Μεγάλο κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων εξάρθρωσε η αστυνομία στην Κρήτη. Κατηγορούνται 17 άτομα, εκ των οποίων τα έξι, ηλικίας 44 με 49 ετών, έχουν συλληφθεί σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Από την αστυνομία εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά σε βάρος ιδιωτών επιχειρηματιών προσεγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν παράνομο όφελος τουλάχιστον 3,6 εκατ. ευρώ.
Η οργάνωση αρχικά εντόπιζε άτομα με οικονομικά προβλήματα, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όμως δεν είχαν νομικό κώλυμα ή ασυμβίβαστο, για τη σύσταση ή συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα, τους οποίους τοποθετούσαν ως «αχυράνθρωπους», ως διαχειριστές σε εταιρείες που σύστηναν οι ίδιοι ή σε ήδη υπάρχουσες εταιρείες που εντόπιζαν.
Με τον τρόπο αυτό απέφευγαν τον καταλογισμό φόρων, αλλά και οικονομικών απαιτήσεων τρίτων στους ίδιους, ενώ διατηρούσαν τον αποκλειστικό έλεγχο και εκμετάλλευση των κερδών από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών, κινούμενοι στην αφάνεια.
Ακόμη, τα μέλη της οργάνωσης, μέσω εταιρειών που είχαν συστήσει με διαχειριστές, προσέγγιζαν άλλες εταιρείες, τουριστικού κυρίως ενδιαφέροντος και έπειθαν τους υπευθύνους να συνεργαστούν, αναλαμβάνοντας με ιδιωτικά συμφωνητικά την κάλυψη των οφειλών και χρεών τους. Έτσι μέσω της εικονικής αναδοχής χρέους, συμμετείχαν στα κέρδη των εταιρειών, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν στην αποπληρωμή των οφειλών, ζημιώνοντας όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ιδιώτες, συναλλασσόμενους με τις εταιρείες αυτές.
Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει εξαπατήσει εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ σχεδίαζε να επεκτείνει τις παράνομες δραστηριότητές της και σε γειτονικές χώρες, έχοντας προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύσταση εταιρείας γενικού τουρισμού στη Βουλγαρία.
Τα μέλη «ξέπλυναν» τα παράνομα έσοδα με την «μέθοδο του μυρμηγκιού» (smurfing), μέσω χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατακερματίζοντας τον όγκο των χρημάτων σε πολλές συναλλαγές κάτω από το νόμιμο όριο αναφοράς ή αναγνώρισης των 15.000 ευρώ. Ακόμη χρησιμοποιούσαν σύνθετες μεθόδους μεταφοράς χρηματικών υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών σε προσωπικούς τους λογαριασμούς, μέσω τραπεζικών επιταγών ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνεργών τους, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους και το συνολικό μέγεθος των χρηματικών ποσών που διακινούσαν.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top