Πακέτο στήριξης, ύψους έντεκα δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ενέκρινε προς την Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.


Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι πρόκειται για χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία με έμφαση στην τόνωση του εμπορίου, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βοήθεια. Όπως διευκρίνισε ο Ζ. Μπαρόζο, 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια, 1,4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τα οποία 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία, 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, ενώ μέσω της μόχλευσης 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν ακόμη 3,5 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αποκαθίσταται ο απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου. Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε ακόμη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ και επεσήμανε ότι όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.
Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία στη δύσκολη φάση που περνάει και πρόσθεσε ότι η βοήθεια αυτή θα είναι και οικονομική.
Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνεργαστούν με τον Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της κρίσης της Ουκρανίας και θα ψηφίσουν σύντομα νομοσχέδιο που θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στη χώρα. Σύμφωνα με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ, το αίτημα του Ομπάμα για βοήθεια 1 δισ. δολαρίων υπό τη μορφή εγγυήσεων δανείων θα προχωρήσει γρήγορα και ότι σύντομα αναμένεται η ψηφοφορία.


Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top